
فهرست مطالب
هورمون ها از مواد شیمیایی و استروئیدی به وجود آمده اند و به وسیله غدد گوناگون درون ریز تولید می شوند. تا زمانی که تعادل بین هورمون ها رعایت شود، رشد مو ها به روند طبیعی خود ادامه می دهند. هنگامی که تعادل بین هورمون ها بر هم بخورد، ریزش مو ها اتفاق می افتد.
هورمون چیست؟
هورمون در واقع ماده ای شیمیایی می باشد که جنس آن از مواد استروئیدی و شیمیایی است که در غدد بدن ترشح می شود و به جریان خون ورود می کند. به این گونه هورمون ها بر روی سلول های بدن اثر می گذارند. هورمون ها به چند دسته تقسیم بندی می شوند:
• استروییدی
• پپتیدی
• آمینه
• پروستانوئیدی
معروف ترین هورمون های بدن انسان انسولین، هورمون های جنسی (استروژن، پروژسترون و تستوسترون)، هورمون رشد، هورمون های تیروئید، پاراتورمون، کورتیزول، اکسی توسین، پرولاکتین و غیره را می توان نام برد که هر کدام نقش بسیار مهمی را در بدن ایفا می کنند.
به ویژه هورمون های جنسی که نقش مهم و تعیین کننده ای دارند و بر رشد و نمو موها اثر مستقیم دارند و از بین سه هورمون اسم برده تستوسترون (Testosterone) در بدن هر دو جنس مرد و زن ترشح می شود، هورمون های استروژن (Estrogen) و پروژسترون (Progesterone) هورمون های زنانه به حساب می آیند. از سوی دیگر میزان ترشح هورمون های بدن نیز امر بسیار مهمی است و در صورتی که تعادل آنها از بین برود، امکان دارد عوارض جانبی بر روی بدن به همراه داشته باشد و فرد احتیاج به مراجعه به پزشک و درمان داشته باشد.
این وضعیت به خصوص در بدن خانم ها حساس تر می باشد و عوارض ناشی از عدم تعادل هورمون ها امکان دارد در بدن آنها عوارض بالاتری را از خود نشان دهد. این عوارض شامل موارد زیر هستند:
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
• مشکلات خواب
• مشکلات ادراری
• مشکلات اعصاب
• سردرد و خستگی مزمن
• گیجی و حواس پرتی
• احساس گرسنگی بیش از حد
• خشکی پوست
• تعریق زیاد
البته هر یک از این موارد امکان دارد کم یا زیاد باشند و در مواردی با مصرف قرص و دارو بتوان عوارض کاهش یا افزایش هورمون ها را تا میزان زیادی کنترل نمود. توجه کنید که اختلال در ترشح هورمون های بدن، هر یک عوارض ویژه ای را ممکن است به وجود آورند.
تاثیر هورمون ها بر رشد موها
هورمون ها نقش حائز اهمیتی در رشد موها دارند. از جمله هورمون هایی که در رشد موها موثر هستند، می توان به هورمون های جنسی مردانه و زنانه اشاره کرد. ولی اغلب این هورمون ها هنگامی می توانند کمک کنند تا موها رشد بهتری داشته باشند که غدد درون ریز این هورمون ها را به میزان کافی تولید کند. در حالی که هر کدام از هورمون ها در بدن کم و یا زیادتر از حد مجاز باشد، کارایی قابل قبولی ندارد و از سمتی امکان دارد عوارضی به دنبال داشته باشد. برای مثال هورمون های موجود در بدن اگر به میزان طبیعی تولید شوند به رشد موها کمک نموده ولی در صورت از بین رفتن تعادل هورمون ها، مشکلاتی مثل ریزش در موها رخ می دهد.
عملکرد درست هر کدام از غدد درون ریز و تولید به اندازه هر کدام از هورمون ها، در سلامت موها اثر مستقیم دارد. این موضوع موجب شده تا بسیاری از افراد در صورت دیدن ریزش در موهای خود، نخست آزمایشات مرتبط با هورمون های گوناگون را انجام داده. با اینکار می توانید متوجه شوید میزان هورمون های بدن در تعادل بوده یا خیر، سپس به سراغ دلایل دیگر این مشکل بروید.
تاثیر برخی از هورمون ها بر رشد مو
1.تاثیر هورمون انسولین
هورمون انسولین یکی از هورمون های مهم موجود در خون انسان است. اغلب با سبک غلط زندگی و یا استفاده بیش از اندازه قند و شکر میزان تعادل در این هورمون بر هم می خورد. بیماری دیابت یکی از عوارض عدم تعادل هورمون انسولین در بدن انسان است.
یکی دیگر از عوارض عدم تعادل هورمون انسولین، رشد موها و یا پر مویی است. با اصلاح سبک زندگی مثل تغذیه مناسب و ورزش کردن می توان تعادل سطح هورمون انسولین در بدن را حفظ کرد. این امر کمک می کند تا بتوان در طول عمر خود بدون هیچ گونه مشکلی به زندگی ادامه دهید. هورمون انسولین اتومات در بدن تولید می شود. بنابراین با حفظ سلامت غدد مرتبط، می توان میزان انسولین در بدن را در شرایط تعادل نگه داشت. این تعادل می تواند از رخ دادن مشکلات بزرگی جلوگیری کند.
2.تاثیر تیروئید بر مو
غده تیروئید به عنوان یکی از غدد بسیار مهم در بدن است. همیشه این غده با ترشح بعضی از هورمون ها در سلامت انسان ها نقش مهمی دارد. غده تیروئید در صورت بروز مشکل بعضی مواقع بیشتر و در مواردی کمتر از میزان معمول هورمون تولید می کند. هر یک از این حالات مشکلاتی را باخود به دنبال دارد. از جمله مشکلاتی که کم کاری و یا پرکاری تیروئید برای بدن انسان ایجاد می کند می توان به ریزش مو اشاره نمود. تعادل در ترشح هورمون توسط غدد تیروئید می تواند مانع از رخ دادن ریزش موها شود.
علائم ریزش مو ناشی از عدم تعادل هورمون ها
اغلب ریزش مو به اشکال گوناگونی ظاهر می شود. در بعضی موارد امکان دارد نوع ریزش در مو ها به دلیل آن نیز وابسته باشد. در اینجا به علائم مرتبط با ریزش در مو ها به دلیل عدم تعادل در هورمون ها اشاره می شود.
- ریزش پراکنده : در این روش اغلب از قسمت های گوناگون سر موها ریخته و یک بخش خاصی را نمی توان برای ریزش مو تشخیص داد.
- خالی شدن جلوی سر و شقیقه ها : خالی شدن جلوی سر و یا خالی شدن شقیقه ها از مو نیز می تواند دلیل عدم تعادل در هورمون های گوناگون باشد.
- خالی شدن یک سمت سر : اغلب این نوع از ریزش را پلی کیستیکا نیز می گویند. در اغلب موارد سمت راست سر خالی می شود. البته مواردی مثل نازک شدن و یا تغییر رنگ موها نیز امکان دارد به دلیل مشکلات هورمونی در مو ها به وجود بیاید. با بررسی این موارد می توان متوجه شد هورمون ها در رشد و یا ریزش مو ها تاثیر بسزایی دارند.
سخن پایانی
برای رفع مشکل ریزش مو می توانید با مشاوران مرکز مو ایندرا هیر تماس حاصل فرمایید.